Nu het aantal zonnepanelen op daken een vlucht neemt, groeit ook de discussie over brandveiligheid. Er wordt dan ook veel onderzoek gedaan door bijvoorbeeld TNO, Efectis en ProBitumen. De oplossing blijkt niet te liggen bij het type dakbedekking of de thermische isolatie.

Brandveiligheid en connectoren

Zo stelt TNO dat de oorzaak van branden bij PV-installaties in de meeste gevallen een probleem met de connectoren betreft. “Schade-experts schatten problemen met connectoren als veruit de belangrijkste oorzaak in: schattingen lopen uiteen van 80 tot zelfs 90 procent van alle branden”, aldus het TNO-rapport.

In opdracht van ProBitumen heeft KIWA-BDA in het voorjaar van 2021 twee series testen uitgevoerd op de combinatie dakbedekking en PV-panelen. Het resultaat van de tests is dat het niet uitmaakt welke dakbedekking wordt toegepast.

Brancheverenigingen NVPU en Stybenex hebben soortgelijk onderzoek laten uitvoeren. Stybenex liet bijvoorbeeld Efectis Nederland onderzoek doen naar branden bij toepassing van zonnepanelen op industriële platte daken. Efectis komt in januari 2022 tot dezelfde conclusies als KIWA-BDA.

Conlusie Efectis over brandveiligheid

Efectis concludeert rondom branduitbreiding namelijk dat “de afstand tussen zonnepanelen en het dak van grote invloed blijkt te zijn op de temperatuur en de snelheid van vlamuitbreiding.” Zo laat analyse van de branden zien dat bij rijen zonnepanelen die minder dan een halve meter van elkaar liggen, de brand zich over en onder de panelen verder ontwikkelt. Daarbij maakt het niet uit welk type dakbedekking of isolatiemateriaal aanwezig is.

De opbouw van de dakbedekkingsconstructie en de keuze van de dakbedekking zijn dus niet de oplossing voor het brandrisico van daken van PV-panelen. Die moet worden gezocht in maatregelen ter beperking van de voortplanting van de brand, zoals maximale omvang van een cluster panelen, de oriëntatie, compartimentering en een afscherming tussen de panelen en de dakbedekking.

Lees hier meer over de diverse onderzoeken en de aanbevelingen om brandschade te voorkomen of beperken.

Bron: BouwTotaal 29 maart 2022

Actueel nieuws.

Volg Coninko op Linkedin.

Lees verder.

Direct contact.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.