Buildsight is een marktonderzoeks- en adviesbureau gespecialiseerd in de bouwsector, nationaal en internationaal. Zij levert betrouwbare marktinformatie aan producenten van bouwmaterialen, overheden en bijvoorbeeld brancheorganisaties in de bouwsector.

Buildsight levert prognoses rondom macro-economische ontwikkelingen, bouwconjunctuur, productie voor de woningbouw en utiliteitsbouw en regionale informatie. De analyse komt tot stand door jaarlijks op de bouwplaats ongeveer 1600 woningbouwprojecten en 600 utiliteitsbouwprojecten te bezoeken.

Jaarlijks werkt Coninko samen met Buildsight om alle Coninko bedrijven op de hoogte te houden van de marktsituatie in de bouwsector en specifiek de dakenmarkt.

Een samenvatting van de dakenmonitor 2021 vind je hieronder. Klanten van Coninko hebben een uitgebreide presentatie gehad tijdens de Coninko klantendag.

2021, woningcrisis door grote woningtekorten en stijgende huizenprijzen.

“Nieuwbouwsector ziet vooral kansen”.

inputprijsindex nieuwbouwwoningen

Bouwconjunctuur.

Dankzij de versoepeling van de Corona maatregelen groeide de Nederlandse economie in het 2e kwartaal van 2021. Een nieuwe recessie is uitgebleven omdat het bbp niet gekrompen is in Q4 van 2020. Voor volgend jaar wordt een groei van meer dan 3% verwacht. De prijsontwikkelingen zullen bovendien normaliseren. De nieuwbouwsector ziet vooral kansen ondanks stijgende prijzen en personeelstekorten. Dit jaar is de oplevering van de acht miljoenste woning een feit. Voor de utiliteitsbouw geldt geen uitbundig herstel, maar ook geen verdere krimp.

Dakenmonitor Buildsight en Coninko.

Dakenmonitor Buildsight en Coninko 2021-2022

Nieuwbouw – renovatie.

Het totale dakoppervlak is sinds 2013 sterk gegroeid (in 2021 +57% t.o.v. 2013). Het hellend dak is sterk verbonden aan woningbouw en agrarische markt. Het plat dak is sterk verbonden aan de industriële markt, deels kantoren en budgetgebouwen. Het totaal platdakoppervlak is in 2021 22,4 miljoen m2. Waarvan woningbouw ongeveer 27% en utiliteitsbouw 73%. Het verwachte volume in 2023 is circa 24 miljoen m2.

Conclusie*

Sinds 2013 is de dakenmarkt in Nederland enorm gegroeid en heeft een redelijk stabiel overall volume vanaf 2019. Ook voor 2022 is dat het geval. Ook het materiaalgebruik (bitumen/kunststof) lijkt te stabiliseren het komende jaar.

*Alle genoemde getallen in deze dakenmonitor zijn afkomstig uit de marktstudie van Buildsight op basis van het fysiek bezoeken van bouwplaatsen.

Blijf op de hoogte.

Volg Coninko op Linkedin.

Lees verder.

Direct contact.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.