Factory Mutual

Factory Mutual (FM) is opgericht in 1835 en is ‘s werelds grootste verzekeraar van commercieel en industrieel vastgoed. FM is dus een verzekeraar, geen norm of wet. Uitgangspunt is risicobeperking, ‘omdat dit het kenmerk van veerkrachtige ondernemingen is’. 1 op de 3 Fortune 1000 bedrijven kiest FM als partner. FM Global is de commerciële naam van de verzekeraar, het testen en certificeren voert zij uit onder de naam FM Approvals.

FM, EN & Bouwbesluit

FM gaat over de bescherming van eigendom en betreft een vrijwillige certificatie. EN gaat over de veiligheid van mensen en is wetgeving. Het Bouwbesluit gaat over prestatie-eisen, zoals wind- en brandveiligheid. Soms conflicteert FM qua eisen met het Bouwbesluit, maar omdat de FM-eisen vaak hoger zijn, leidt dit niet tot conflicten.

FM Approvals

FM Approvals is een testinstituut en test systemen en producten en certificeert producten op het gebied van kwaliteit, technische integriteit en prestaties. Zij gebruikt hiervoor een wereldwijd certificeringsproces dat ondersteund wordt door wetenschappelijk onderzoek en testen. Dit doet zij op het gebied van dakbedekkingsystemen voor bitumineuze systemen en kunststof systemen, zowel in nieuwbouw als renovatie.
FM Approvals voert testen uit op het gebied van:

  • Intern brandgedrag
  • Extern brandgedrag
  • Winduplift
  • Hagelweerstand
  • Waterdichtheid
  • Beloopbaarheid
  • Corrosieweerstand
  • Ponsweerstand
Soprema over FM

Database Roofnav

De online tool en database www.roofnav.com is na registratie vrij te raadplegen en bevat alle informatie over een FM-systeem, zoals datasheets en assembly nummers. Belangrijk is dat de systemen volledig worden toegepast. Een daksysteem met daarin een FM-product maakt het dus nog geen FM-systeem.

Peter geeft aan dat Soprema FM- systemen voor zowel bitumineuze als kunststof systemen (PVC en TPO) in de database Roofnav te vinden zijn. Deze zijn allemaal KOMO-gecertificeerd. Bovendien zijn all-in verzekerde projectgaranties mogelijk op FM-systemen van Soprema.

Coninko dankt Peter Miltenburg en Soprema hartelijk voor het delen van deze kennis.

Blijf op de hoogte.

Volg Coninko op Linkedin.

Lees verder.

Direct contact.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.