Op donderdag 2 en vrijdag 3 november jl. brachten we met een mooie groep Coninko bedrijven een tweedaags themabezoek aan Coninko leverancier Derbigum in Perwez België. Het bezoek stond volledig in het teken van duurzaamheid.

Milieuprestaties.

Atze Walsweer, technisch manager bij Derbigum trapte de tweedaagse af met een inhoudelijke kennissessie over wet- en regelgeving. De Nederlandse economie moet in 2050 volledig draaien op herbruikbare grondstoffen. De bouwsector is verantwoordelijk voor 50% van het grondstoffengebruik. Alles rondom milieuprestaties kwam aan de orde. Van LCA’s (levenscyclusanalyses) en EPD (Environmental Product Declaration) tot MKI (milieukostenindicator) en MPG (Milieuprestatie Gebouwen). Atze benadrukte in zijn verhaal het belang van een objectief vergelijk op milieukosten en CO2 in Nederland.

leveranciersbezoek derbigum

Bitumen recyclen.

Uiteraard kwam de positie die het product bitumen hierin heeft ook aan de orde. Zo zoomde Atze in op afvalrecycling. Bij Derbigum halen ze jaarlijks zo’n 5000 ton afval terug en 1100 bigbags snijafval uit Nederland (fabrikant onafhankelijk). Derbigum NT kan na 40 jaar op het dak te hebben gelegen gerecycled worden bij Derbigum voor een nieuw leven op het dak. Daarna was het tijd voor de groep om het volledige productieproces van de Derbigum NT met eigen ogen te bekijken in de fabriek. Het is goed om te zien hoe oude daken hierdoor niet langer verloren gaan, maar dienen als grondstof voor nieuwe daken.

leveranciersbezoek derbigum

Derbitumen.

Op dag twee nam John Poppelaars, directeur Derbigum Nederland, ons o.a. dieper mee in de wereld van derbitumen (nieuwe grondstof vanuit recycling). CO2-reductie en circulariteit kwamen hierbij uitgebreid aan bod. Diverse duurzame innovaties en productontwikkelingen die momenteel spelen bij Derbigum passeerde tenslotte de revue.

Samen succesvol.

Tijdens dit interessante en waardevolle leveranciersbezoek hebben we daarnaast met elkaar relevante gesprekken kunnen voeren over hoe we samen succesvoller kunnen worden; van retourhalen van bitumen tot het vermarkten van Derbigum NT. De ontwikkelingen rondom verduurzaming in de dakenbranche vereisen namelijk zeer specifieke kennis, het delen van ervaringen en samen optrekken. Uiteraard was er daarnaast voldoende gelegenheid voor ontspanning en plezier. Al met al hebben we mooie stappen gezet met elkaar; samen succesvol! Dank aan Derbigum voor het interessante kijkje in de keuken de gastvrijheid.

leveranciersbezoek derbigum

Blijf op de hoogte.

Volg Coninko op Linkedin.

Lees verder.

Direct contact.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.